Warmtepomp

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al. Een warmtepomp verplaatst warmte van de ene naar de andere plek. Met een warmtepomp wordt warmte van buiten naar binnen gehaald.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook als het buiten koud is zit er nog energie (warmte) in de buitenlucht. Om de warmte uit de lucht te halen en over te dragen aan de woning is wel elektriciteit nodig. Omdat dit maar weinig elektriciteit is ten opzichte van de warmte die geleverd wordt, is een warmtepomp een hele efficiënte warmtebron.

Je hebt hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. Welke warmtepomp bij een woning past hangt voor een groot deel af van de isolatiegraad of ook wel het warmteverlies van de woning.

Heb je een bestaande woning die slecht of matig geïsoleerd is, dan is een hybride warmtepomp veelal het meest geschikt om het huis te verwarmen en van warmwater te voorzien.

Ook is het in een bestaande woning niet altijd mogelijk om te voldoen aan de warmwatervoorziening. Hierdoor zal er in bestaande woningen veelal gekozen worden voor een hybride warmtepomp.

Er ziin verschillende soorten warmtepompen waarbij wij werken met een lucht/water warmtepomp. Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, zelfs als het buiten licht vriest. Je hebt ze in een split-unit en een monoblock uitvoering.

Een split-unit bestaat uit een binnen- en een buitenunit.

De buiten-unit haalt warmte uit de buitenlucht en verplaatst deze warmte in met koudemiddel (F-gas) gevulde leidingen naar de binnen-unit in huis. In dit binnendeel wordt de warmte doorgegeven aan het afgiftesysteem. Dat kunnen radiatoren, vloerverwarming en/of een buffervat voor warm tapwater zijn.

Bij een monoblock warmtepomp vindt zowel het onttrekken als het overdragen van warmte plaats in de buiten-unit.

U als klant merkt geen verschil tussen beide uitvoeringen. Voor ons als installateur maakt het wel een verschil.

Tussen de buiten- en binnen-unit wordt een koudemiddel op en neer gepompt. Dit koudemiddel geeft de warmte van buiten af aan het cv-systeem binnen. Omdat het koudemiddel milieubelastend is hebben we een F-Gas certificaat nodig voor het aanleggen van zo’n systeem. Onze monteurs zijn voorzien van het F-gassen certificaat.

Bij een monoblock zit zowel het opwekken als het afgeven van warmte in één systeem, de buiten-unit. Omdat het koudemiddel daar al vanaf de fabriek in een gesloten systeem aanwezig is, hebben we géén F-Gas certificaat nodig om de warmtepomp aan te sluiten op de verwarmingsinstallatie.

Doordat beide processen in de buiten-unit zijn ondergebracht is een monoblock warmtepomp groter, zwaarder en duurder dan een split-unit uitvoering. Dit beperkt ook de plaatsingsmogelijkheden. Daarom is de aanschaf van een warmtepomp ook echt maatwerk en komen wij graag bij u langs voor een persoonlijk advies.

Kun je financiële ondersteuning gebruiken bij jouw verduurzaming?
Met het nationaal warmtefonds kun je snel beginnen met besparen, vergroot je direct jouw wooncomfort en draag je positief bij aan de energietransitie.

Recent zijn de voorwaarden voor rentevrije leningen verruimd en de maximale leenbedragen verhoogd. Kijk voor meer informatie op www.nationaalwarmtefonds.nl .
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren.

Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen.  Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.

Belangrijk om te weten over de Energiebespaarlening:

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning.
  • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 71.000 lenen.
  • Het is een maandannuïteitenlening.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.
  • Geen bovengrens leeftijd: aanvragen ook mogelijk voor 75+’ers.
  • Ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte.
  • Rente van 0% voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000.
Service & Montagebedrijf Rob Braam

Uw partner als het gaat om betrouwbaarheid en een totaal pakket van advies tot ontwerp, installatie, onderhoud en service. Wij de zorgen, U het genot!
Wij kunnen u op afspraak ontvangen in onze vernieuwde ontvangstruimte.

Openingstijden
Ma t/mVr 09:00 – 14:00
Woensdag gesloten
Buiten de openingstijden kunt u ons mailen: info@robbraam.com
Algemeen

Contact
Akties

Account details will be confirmed via email.